Vintergröna och städsegröna växterVad är skillnaden?

Vintergrön och städsegrön är två begrepp som används för växter som är gröna under vintern. Lite slarvigt säger man ofta ”vintergröna växter” generellt, men det finns en viktig skillnad mellan dessa begrepp som är bra att känna till för att sköta växterna på rätt sätt.

Definitioner:

  • Städsegröna växter: Behåller sina blad året om, under flera år. Några exempel på städsegröna växter är rhododendron, buxbom, lagerhägg, murgröna och de flesta barrväxter.
  • Vintergröna växter: Tappar sina blad under vintern eller tidig vår och får nya blad under våren, som till exempel vintergrön liguster.

murgröna

Tjältorka hos städsegröna – En risk under vårvintern

Städsegröna växter är känsliga för tjältorka, vilket kan inträffa när den starka vårvintersolen skiner och avdunstningen från bladen ökar. Om marken då är frusen kan växten inte ta upp vatten från jorden. Ofta upptäcker man att växten har tagit skada först när det är för sent, och man kan inget göra förutom att klippa bort det som har blivit brunt och hoppas att det kommer nytt. En del växter är duktiga på att snabbt skjuta nya skott, som till exempel lagerhägg. Skulle däremot en rhododendron eller en tujahäck drabbas av tjältorka kan man tyvärr behöva byta ut växterna, då dessa är dåliga på att skjuta nya skott på gammal ved. Vissa vintrar med lång och djup tjäle brukar det vara en hel del växter som tar skada.

Skydda växterna mot tjältorka – Förebyggande åtgärder

För att försöka undvika detta kan man först och främst se till att växten är planterad på rätt plats: en halvskuggig eller skuggig plats i mullrik och något fuktighetshållande jord. Sent på hösten bör man stödvattna städsegröna växter, så att växten inte redan har en låg vätskenivå när det fryser. Under vårvintern, senast i februari, kan man börja täcka framför allt nyplanterade städsegröna växter. Långa tujahäckar bör man täcka med en skuggväv avsedd för ändamålet, inte fiberduk, presenningar eller liknande. Har man enstaka buxbomsklot kan man använda juteväv, som ofta säljs i mindre bitar. Det är extra viktigt att täcka just nyplanterade växter eftersom de inte har ett fullt utvecklat rotsystem ännu.

Vintergröna marktäckare – Perenner och gräs

Kanske tänker man främst på häckar och buskar som är vintergröna, men det finns även många perenner som är gröna året om. Vintergröna (Vinca minor) är en mycket vanlig marktäckare med långa, vintergröna revor som finns både vilt och som olika odlade sorter. Den ursprungliga arten blommar med små, blå blommor under våren. En annan tacksam, vintergrön marktäckare är skuggröna. Den föredrar något surare jord och kan bilda stora och täta mattor med mörkgröna blad. Det finns även några prydnadsgräs som är gröna över vintern, som till exempel vårälväxingen med sina blågråa blad. Dessa kammar man ur på våren med antingen händerna eller med en vass kratta. Japanskt starr är städsegrönt och behåller sina blad. Om det skulle ta skada under vintern kan man helt enkelt klippa ner det så kommer det nya blad.

Populära vintergröna häckar – Tuja, idegran och buxbom

När det gäller häckar är thujan fortfarande mycket populär som vintergrön häck. Detta beror dels på att den är mycket prisvärd i jämförelse med andra alternativ som idegran eller lagerhägg. Vi rekommenderar alltid droppslang med automatisk timer vid plantering av nya tujahäckar, samt att man täcker dem under vintern, åtminstone de första två åren. Även om idegran växer mycket långsamt i jämförelse med tuja kan den faktiskt skjuta nytt på gammal ved, vilket tujan inte är lika bra på. Just på grund av att idegranen växer långsamt är den betydligt dyrare. Tujaklot och idegransklot är bra alternativ till de känsliga buxbomskloten, som ofta får vinterskador och även drabbas av sjukdomar.

Lagerhägg som häck – Att tänka på vid plantering

På senare år har lagerhägg blivit populärt som vintergrön häck. Dock brukar dessa köpas in direkt från Holland eller Tyskland av privatpersoner. Dessa sorter är inte helt härdiga i vårt klimat, bland annat på grund av tjäle. Bor man i växtzon 1–2 är man lite säkrare med dessa importerade sorter, men bor man i zon 3 bör man verkligen överväga om man ska chansa på en lagerhägg som häck. Ju högre plantor och längre sträcka, desto större investering att chansa med. Annars kan mer pålitliga sorter odlas som enstaka buskar för att ge en grön stomme till trädgården under vintern. Dessa mer pålitliga sorter är oftast lägre, runt 1 meter, än de holländska eller tyska sorterna.

Rhododendron – En mångsidig städsegrön växt

En annan evigt populär städsegrön växt är rhododendron. Det finns över 1 000 arter av rhododendron och minst lika många sorter och namnsorter. De kan vara allt från någon decimeter höga till otroliga 30 meter höga och cirka 80 meter breda, som världens största rhododendronplanta är. Den växer vid South Lodge Hotel, nära Lower Beeding, West Sussex, England, och har blivit mycket berömd.

Fler städsegröna och vintergröna – Bambu, ormbunkar och kryddväxter

Andra städsegröna och vintergröna växter är bambu, vissa sorter av ormbunkar och en del kryddväxter som salvia och timjan. Man ska komma ihåg att trädgården ska vara fin även under vintern, inte bara i maj och juni. Vill man veta mer om vintergröna växter och hur man kan få en vacker trädgård året om är man välkommen att kontakta oss för att få förslag och idéer.