Bakgrund
I november 2024 gjordes första kända fyndet av den invasiva lövplattmasken Obama nungara i Sverige. Efter det tog regeringen beslut om nödåtgärder mot plattmasken, som trädde i kraft 7 januari 2025 och innebär att det blir otillåtet att hålla eller föda upp arten och avsiktligt transportera eller släppa ut den i naturen. Obama nungara har sitt ursprung i Sydamerika och har oavsiktligt introducerats i Europa via handel med växter och utgör ett mot våra inhemska daggmaskar. Den har därmed förmåga att störa viktiga funktioner i ekosystemen och minska skördar på odlingsfälten. Med förväntat mildare klimat i Sverige finns risk att plattmasken skulle kunna överleva vintrarna i Sverige, i alla fall i de sydliga delarna.

Bild: naturvårdsverket
Nödåtgärder
Alla plantskolor och grossister har ett ansvar då dem importerar växter från andra länder till Sverige. Detta innebär att man måste frysa växter när de är i ett avlövat tillstånd och under sommaren kommer man behöva värmebehandla växterna genom att sänka ner rotklumparna i varmt vatten. Det görs även stickprover och man håller på att träna upp hundar som ska kunna dofta sig till maskarna. Alla dessa insatser kommer leda till längre leveranstider och ett prispåslag.
Hur känner man igen lövplattmasken?
Arten är mest aktiv efter skymningen. I Sverige har den än så länge bara hittats i och under krukor och på marken under krukor och tråg. Arten är en plattmask som blir ungefär 5-8 cm lång och ca 0,5 cm bred. Från sidan ser man tydligt att den är platt. Den är glansig och lämnar efter sig ett spår av slem. Färgen på ovansidan skiftar mellan beige och mörkt brun med svarta längsgående linjer. Undersidan är beige och ljus. Äggen är 0,5 cm stora och från en början klarröda men mörknar och övergår till mörkbruna efter några dagar. Man kan eventuellt förväxla plattmasken med iglar och vissa sniglar
Vad ska man göra om man hittar lövplattmasken?
Vanligtvis hittar man den under krukor eller plastbrätten. Den kan även vara mellan rotklumpen och krukan. Den kan ses ovanpå jorden i planteringar. Om du tror dig ha hittat en lövplattmask ska du lägga den i en burk i frysen i ett dygn. Eller lägg dem i en burk och häll kokande vatten över. Vi vet idag inte i hur stor utsträckning denna plattmask överlever att klippas itu, därför rekommenderas inte det som metod. Man ska även rapportera fyndet av lövplattmask till artportalen via: www.invasivaarter.nu. Man behöver skicka med bilder av fyndet så att det är möjligt att göra en artbestämning. Kontakta gärna även din Länsstyrelse om du tror dig ha hittat lövplattmask. Om vi alla hjälps åt så finns det chans att den går att stoppa och inte behöver bli ett stort problem för vår inhemska fauna.
Om man själv skulle köpa växter direkt från andra länder ska man själv kontrollera växtmaterialet