Man kan säga att det finns två olika typer av föryngringsbeskärning. Den ena är mer brutal och görs om busken helt tappat formen och det finns inga bra grenar att återuppbygga busken på. Den andra typen passar en buske som inte är helt bortom räddning och det blir mer som urgallring.
Nedskärning till mark/ kraftig föryngringsbeskärning
Busken har inte beskurits senaste åren och den behöver börja om helt, eller så har den frusit ner efter vintern.
Den här beskärningen är bäst att göra under vårvintern. Då kommer busken få kraft att skjuta nya skott till våren. Man ska vara medveten om hur det kommer se ut efter beskärningen, ibland kan man bli lite förvånad när hela busken är nerklippt. Busken beskärs ner till ca 10-30cm ovan marknivå, beroende på hur basen ser ut. Buskar som man kan behöva göra denna typ av beskärning på är ölandstok, syrenbuddleja och paradisbuskar. Gemensamt för dessa är att det har flera grenar från basen. Ölandstok som buske eller häck mår bra av att ca vart 5e år klippas ner, då den annars blir risig och tappar blomning. Däremot så passar inte den här typen av beskärning buskar som växter långsamt, då de kanske inte ens klarar av att klippas ner helt.
Föryngringsbeskärning
Busken har inte beskurits senaste åren och den har tappat formen.
Busken är inte i så dåligt skick att den behöver en total nedskärning men den behöver återfå sin form.
Kanske vissa partier är för täta och vissa grenar kanske har börjat lägga sig ner på marken. Man börjar med att se ut de äldsta och grövsta grenarna och dessa klipps ner helt. Man tar även bort felriktade eller grenar som ligger längst marken. Skulle det vara några grenar som är för långa så kortar man in dessa och ser till att busken har en balanserad form.
Kanske ska busken stammas upp? Det innebär att man tar bort små grenar nerifrån marken. På det här viset kan en gammal buske få en ny form. Ofta behöver man göra detta på schersminer, syrener och forsythia. Det gäller inte bara enstaka buskar utan det kan ju även vara en hel häck som har förvuxit sig och behöver få börja om, speciellt syrenhäckar som ofta blir höga och vida upptill.
Före och efter en föryngringsbeskärning
Bilderna visar en sorts olvon som förvuxit sig och tappat formen. De föråldrade grenarna lägger sig nästan ner på gräsmattan och ytan blir svårskött. Eftersom det fanns bra grenar att återuppbygga busken på så behövdes den inte tas ner helt. Görs denna typ av beskärning under sommaren, kan det se lite kalt ut innan nya blad kommer. Därför är det bra att göra föryngringsbeskärning under vintern, då busken inte har blad.