I de allra flesta trädgårdar finns ett fruktträd, därför är trädbeskärning en viktig del av trädgårdsskötseln. Även om estetiken spelar in och framför allt vilka önskemål man som trädägare kan ha, måste man alltid förhålla sig till grundprinciperna. Som trädägare kanske man själv har åsikter om hur själva beskärningen ska utföras eller vad slutresultatet ska bli. Dock kan, ibland, vissa förväntningar inte vara helt realistiska eller för den delen bra för trädets välmående. Det kan som lekman vara svårt att veta vad konsekvenserna blir av en viss typ av beskärning.

Beskärning äppelträd vinter – Före

Beskärning äppelträd vinter – Efter

Typer av beskärning

Ofta vill man som trädägare få ett färdigt resultat på en gång med en perfekt formad krona, men man ska ha med sig att trädbeskärning är en process, för att ju mer man tar bort desto mer vattenskott skjuter trädet till nästa år och då kanske man behöver ta för mycket igen. Det blir en ond spiral om man inte delar upp beskärning. Om trädet hela tiden beskärs överdrivet, kan livslängden förkortas. Även om man förespråkar regelbunden beskärning av framför allt äppelträd och päronträd, så kanske det inte alltid blir så av olika anledningar. Därför skiljer man på underhållsbeskärning, föryngringsbeskärning och etableringsbeskärning. 

 

  • Underhållsbeskärning
    Om man beskär ett äppelträd årligen, räknas det som en underhållsbeskärning och då tar man normalt sett bort en tredjedel av antalet vattenskott, man gallrar ur täta partier och tar bort sjuka och döda grenar.
  • Föryngringsbeskärning
    Blir det om man behöver sänka trädets höjd väsentligt, ta bort flera större grova grenar och kanske om trädet har många döda och sjuka grenar.
  • Etableringsbeskärning
    Görs de första åren efter plantering, så att trädet får rätt form från början och man bygger ett starkt och friskt träd.

När på året ska man beskära fruktträd?

Årstiden är viktig att ta hänsyn till när man ska beskära träd. Vissa träd riskerar att ”förblöda” och till och med dö om man beskär dessa vid fel tidpunkt. Hit räknas främst stenfrukter alltså plommonträd och körsbärsträd. Dessa träd ska därför främst beskäras under JAS perioden. Vid en kraftig beskärning av stenfrukt när saven står högt på våren, riskerar de att dö av ”förblödning” så kallat gummiflöde. Andra träd som blöder på våren är tex björk och lönn. Äppelträd och päronträd är mindre känsliga för tidpunkten för beskärningen, man ska dock undvika senvåren och försommaren när trädet är i sin tillväxtfas.

  • Vårvinter
    Är en bra tid för årlig underhållsbeskärning och föryngringsbeskärning. Om det är en kraftig beskärning som behövs, kan det vara bra att spara en del till JAS perioden.
    Fördel med att beskära under denna period är dels att trädet är i en vilofas och man lätt kan se grenverket utan blad och frukt. Luften är ofta torr och risken att sprida virus och att röta ska bildas är relativt låg under vintern.

 

  • JAS perioden, juli, augusti, september
    Bra tid för årlig underhållsbeskärning även bra tid att fortsätta beskära ett träd som behöver mycket beskärning. Under JAS perioden ska man passa på att beskära stenfrukter, så som plommonträd och körsbärsträd. År med rikliga skördar kan man även behöva gallra bland frukten då känsliga grenar riskerar att fläkas sönder från tyngden av all frukt.

Bra tips!

Ibland kanske man har glömt bort ett träd eller flyttat till en ny adress med en försummad trädgård. Fruktträd som aldrig blivit beskurna brukar ha stammar väldigt lågt ner på huvudstammen och man har svårt att gå under trädet. Då kan man behöva stamma upp det. Med det menas att man tar bort grenar från huvudstammen. Stamma upp ett aldrig beskuret träd gör det lättare att klippa gräset och gräset under trädet kommer också att växa bättre.

Habitus (trädets form)

Äppelträdets naturliga form är kanske sällan att man ser i villaträdgårdarna. Det finns ungefär lika många olika former på äppelträd som det finns äppelträd. I äldre trädgårdar ser man oftast parplyformen, träd med hängande grova grenar utan några uppstickande grenar alls, denna typ av beskärning gjordes förr i tiden då detta var ett rådande ideal. Nu förtiden förespråkas kronträd, trädet har då en genomgående huvudstam och en klassik ”trädkrona”.

Vid varje beskärning tar man bort döda eller svårt sjuka grenar. Man behöver även ta hänsyn till vilken form trädet har idag. Att beskära ett träd är en process, dels då trädet växer hela tiden och dels om trädet är stort och inte har beskurits på många år. De flesta äppelträd och päronträd mår bäst av regelbunden beskärning varje år. Stenfrukter behöver inte nödvändigtvis beskärning varje år. Många prydnadsträd behöver inte heller beskärning om de är planterade på rätt plats så att det finns plats för trädet att växa till sin fulla storlek. Många träd blir tyvärr kortlivade på grund av överdriven och felaktig beskärning.

Bra tips!

Det är vanligt att träd växer snabbare och kraftigare på den sidan som vetter mot solen. Detta får man korrigera med hjälp av beskärning. Träd som står skuggigt eller nära ett annat träd, blir ofta gängliga och får långa smala grenar. För tunna och långa grenar kan inte bära stora mängder med tung frukt och det får man också korrigera med beskärning. 

Trädets växtsätt

Eftersom trädet växer från skottspetsarna, innebär det att ett vattenskott som inte beskärs kommer med tiden hänga neråt. Vattenskott eller årsskott pekar vanligtvis rakt upp, men åren börjar de blir mer horisontella. På de horisontella grenarna sitter ofta fruktveden och detta är bra grenar att bygga vidare på då man eftersträvar en öppen kronform. Ju äldre grenen blir desto mer kommer den att hänga och peka neråt. Man ser ofta att det blir mossa och lav på dessa grenar. Det behöver inte betyda att dessa ska tas bort, men det kan absolut vara bra att gallra i dessa partier, då det kan bli för tätt. Alltför täta partier kan orsaka svampangrepp på frukten, så man vill försöka sträva efter en öppen och luftig krona för att undvika det.

Våra tjänster

Vi på Bokdals Trädgårdsanläggningar utför alla typer av trädbeskärningar och vi har även en arborist utför trädfällning och som även kan beskära höga och stora träd. Då vi har hög arbetsbelastning under större delen av året förutom under vintern, så försöker vi boka in många beskärningar då. Vi utgår från Viggbyholm i Täby, men åtar oss beskärningar i Danderyd, Vaxholm, Vallentuna och andra närliggande kommuner. Med all nödvändig utrustning tar vi även hand om trädgårdsavfallet efter beskärningen.

Använd gärna vår onlineoffert för att få ett kostnadsförslag!